Søknad om slipp av storfe i nye beiteområder - vedtak
Søknad om slipp av storfe i nye beiteområder har ligget ute på høring med uttalefrist 13. april. Med bakgrunn i innkomne uttaler fattet fjellstyret i fjellstyremøte 24.04.2024, sak 30/24, følgende vedtak:
Det vises til innkomne søknader om beite med storfe i nye beiteområder. Framfor en endring av beitereglene, foreslås det en prøveordning over to år (2024-2025) med dispensasjoner til beite i nye områder for nye besetninger.
Med bakgrunn i høringsrunden foreslås det et nytt område for storfebeite i prøveperioden. Fra kommunegrensa i sør går grensa øst for Hornsjøen, nordover langs Hynna/Gjæsa til Almenningsvegen. Videre vegnen til Korsen, og Almenningsvegen/Augsetervegen til Brennlia. Derfra traktorvegen til utløpet av Gorrtjønnet, nordvest til Åstdalseterhøgda. Se grønn linje på kartet under.
Med utgangspunkt i foreslåtte slippområder for innkomne søknader vises også til kart under med oversikt over omtrentlig antall dyr pr beiteområde (forventet dyretall i 2024 i parentes), grenser for beiteområdene og aktive setre med melkeproduksjon.
Anvisning av beiteområder:
Axel Tostrup:
Besetningen har tidligere gått i Eldådalen, men ble for noen år siden flyttet til Bøseterlia. Der har den tilvendt seg et område ved hjelp av Nofence, og det har etter hvert fungert bra. Det foreslås at Tostrup fortsetter bruken av Bøseterlia til sin besetning.
Martin Kraabøl:
I sak 91/23 fikk i utgangspunktet Kraabøl tillatelse til å slippe ny besetning fra Aksjøsetra mot Høvrebutjønnet. Pga. ytterligere en ny besetning, samt økning i eksisterende besetning, foreslås det å etterkomme ønsket om beiteområde i Åstdalseter høgda og sørover mot Åstdalssætra.
Kai Solheim:
Søker om ny besetning med ammeku, fra Bjønnåsen til Gardfesthagen, mellom Augsætervegen og Aksjøseætervegen. Det virker rasjonelt å få slippe disse i samme beiteområde som han har sau, og det foreslås å etterkomme søknaden.
Dette medfører slipp av totalt ca. 30 storfe nord for, og ca. 20 storfe sør for traktorvegen mellom Brennlia og Åstdalssetra. I tillegg har det allerede over noen år gått en besetning på ca. 50 dyr i søre deler av forslag til nytt beiteområde, opprinnelig anvist til Bøseterlia. ØBG mener det er lite formålstjenlig å presse denne tilbake til Bøseterlia. Det foreslås at besetningen får benytte områder som den har brukt, men innenfor definert grense for nytt beiteområde i prøveperioden.
Det stilles krav om bruk av virtuelle gjerder for alle besetninger i det forslåtte beiteområdet. Innenfor slippområdet må det legges inn en buffer rundt setre, seterløkker og annen inngjerda beite/dyrka mark. Ved eventuell oppstart av mjølkeproduksjon på seter, skal beiteområdet for lausfe flyttes så langt fra setra at det ikke byr på problemer for aktuelle setereiere. Det skal legges inn en korridor langs traktorvegen fra Brennlia til Åstdalssetra.
Salting skal følge gjeldende beiteregler og utenfor ev. plantefelt.
Det forutsettes medlemskap i ØBG, og at pålegg og retningslinjer fra ØBG følges.
En skal gjøre det som er mulig for å holde dyrene vekk fra seterområdene med tradisjonell seterdrift. Dersom dyrene likevel skulle nærme seg seterområdene, skal seterbrukerne varsles uten opphold. ØBG og dyreeier er ansvarlig for at dyrene umiddelbart blir henta. Dersom dette blir et gjentagende problem, så skal grensene for beiteområdet flyttes, også om nødvendig i løpet av setersesongen.
Det gjøres en evaluering av hver beitesesong i prøveperioden.
Når ny sti og løypeplan foreligger vil denne bli en del av evalueringsgrunnlaget for om
beiting kan fortsette, eller om det er grunnlag for å gjøre endringer i forhold til ny plan.
Hjemmelen for vedtaket er fjelloven § 15 og en dispensasjon fra beitereglene.
Vedtaket kan påklages av alle med rettslig klageinteresse. Klagen må framsettes
skriftlig, og sendes Øyer fjellstyre, Kongsvegen 1646, 2635 Tretten. Klagen må være
begrunnet, og den må angi de endringer som ønskes i vedtaket. Frist for å klage er innen 3
uker fra kunngjøring av vedtaket.
Se fullstendig møtebok med vurderinger og vedlegg her: Sak 30/24.